Akelei (Aquilegia)

Akelei (Aquilegia)

Aquilegia oftewel Akelei is een winterharde meerjarige plant welke het liefst in de volle zon of in halfschaduw staat. De naam Akelei is afgeleid van het Latijnse woord 'Aquillia' wat adelaar betekent, verwijzend naar de vorm van de bloembladen die op de klauwen van de adelaar lijken.

Meer info
Blauw - Aquilegia

Blauw - Aquilegia

Blauwe Wilde Akelei is een van de allermooiste soorten uit onze inheemse flora. Helaas is deze Wilde Blauwe Akelei zo zeldzaam dat ze wettelijk beschermd moet worden. Het een van de oudste bekende en meest geliefde blauwe tuinplanten in Europa en een klassieke soort in elke authentieke boerentuin. Deze akelei wordt gebruikt als vaste borderplant.   Albrecht Dürer was al door de schoonheid van de wilde alekei getroffen en maakte er in 1526 zijn beroemde tekening van. De Wilde Akelei komt bij ons nog hier en daar in Zuid-Limburg voor en groeit van nature het liefst op kalkrijke grond in lichte bosjes, aan bosranden en op grazige plaatsen. Uit het fraai gesneden blauwgroene blad verrijzen in de voorzomer de tot 60 cm hoge, slanke bloeistengels met grote, knikkende blauwpaarse bloemen.   De Wilde Blauwe Akelei is het gehele jaar te zaaien.  

Meer info
Mrs Scott Elliot Akelei

Mrs Scott Elliot Akelei

Aguilegia - Akelei - Mrs. Scott Elliot Aquilegia oftewel akelei is een winterharde meerjarige plant welke het liefst in de volle zon of in halfschaduw staat. Een goed doorlatende bodem is vereiste, Akelei houdt niet van een te vochtige grond of van een winderige plaats.   Naamgeving Aquilegia De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'Aquillia' wat adelaar betekend, verwijzend naar de vorm van de bloembladen die op de klauwen van de adelaar lijken.   Akelei voorzaaien binnenshuis: Zaaien van februari t/m april in zaaibakjes met goede stek/kweek aarde. Dun zaaien en bedekken met circa 0,5 cm stek/kweek grond. Lichtjes aandrukken en vochtig houden. Het liefst wegzetten in een koele broei- of tuinkas. Kiemtijd van 3-6 weken. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn (viertal bladeren), verpotten en vervolgens langzaam laten acclimatiseren/afharden. Uitplanten met een tussenruimte van circa 30cm. Bloeitijd is mei t/m juli in de zomer volgend op het jaar van zaaien. Akelei is een onregelmatige kiemer, na het opkomen van enkele zaailingen dus niet direct het zaaibakje leegmaken. Met name na een koude periode of na een lange tijd kunnen er nog zaden ontkiemen.   Akelei zaaien in volle grond: Zaaien van april t/m juni in voorbereid zaaibed. Zaaien in regels van 30cm, bedekken met dun laagje grond, licht aandrukken en vochtig houden. Zodra zaailingen groot genoeg zijn (viertal bladeren), uitdunnen tot 5cm tussenruimte. Uitplanten met een tussenruimte van circa 30cm. Bloeitijd is mei t/m juli in de zomer volgend op het jaar van zaaien.   Ziekten en plagen Akelei heeft weinig last van ziektes en plagen. Meest vervelende is de schade aangericht door slakken.   TIP!Na de bloei de uitgebloeide stengels verwijderen zodat de plant geen energie verspilt in het vormen van zaaddozen.

Meer info
William Guiness - Akelei

William Guiness - Akelei

De William Guinness Aquilegia is een Akelei cultivar ontstaan op het Guinness landgoed in Ierland, vlakbij de Daphne Shackleton Garden, die zijn zaad gaf aan National Plant Collection van Aquilegia. Oorspronkelijk komt de William Guinness Aquilegia Akelei uit West Centraal en Zuid Europa, maar is tegenwoordig ook in Noord Amerika te vinden. Aquilegia oftewel Akelei is een winterharde meerjarige plant welke het liefst in de volle zon of in halfschaduw staat. Een goed doorlatende bodem is vereiste, Akelei houdt niet van een te vochtige grond of van een winderige plaats.   Naamgeving Aquilegia De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'Aquillia' wat adelaar betekend, verwijzend naar de vorm van de bloembladen die op de klauwen van de adelaar lijken.   Akelei voorzaaien binnenshuis: Zaaien van februari t/m april in zaaibakjes met goede stek/kweek aarde. Dun zaaien en bedekken met circa 0,5 cm stek/kweek grond. Lichtjes aandrukken en vochtig houden. Het liefst wegzetten in een koele broei- of tuinkas. Kiemtijd van 3-6 weken. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn (viertal bladeren), verpotten en vervolgens langzaam laten acclimatiseren/afharden. Uitplanten met een tussenruimte van circa 30cm. Bloeitijd is mei t/m juli in de zomer volgend op het jaar van zaaien. Akelei is een onregelmatige kiemer, na het opkomen van enkele zaailingen dus niet direct het zaaibakje leegmaken. Met name na een koude periode of na een lange tijd kunnen er nog zaden ontkiemen.   Akelei zaaien in volle grond: Zaaien van april t/m juni in voorbereid zaaibed. Zaaien in regels van 30cm, bedekken met dun laagje grond, licht aandrukken en vochtig houden. Zodra zaailingen groot genoeg zijn (viertal bladeren), uitdunnen tot 5cm tussenruimte. Uitplanten met een tussenruimte van circa 30cm. Bloeitijd is mei t/m juli in de zomer volgend op het jaar van zaaien.   Ziekten en plagen Akelei heeft weinig last van ziektes en plagen. Meest vervelende is de schade aangericht door slakken.   TIP!Na de bloei de uitgebloeide stengels verwijderen zodat de plant geen energie verspilt in het vormen van zaaddozen.

Meer info